fbpx
Hvordan flytter man fra Danmark til Grønland og hvad er værd at vide?

Hvordan flytter man fra Danmark til Grønland og hvad er værd at vide?

Der rejser sig mange spørgsmål når tankerne falder på at flytte fra Danmark til Grønland. Har man brug for pas, bruger man NemID, hvor kan man bo og hvordan får man sine møbler med mv. Læs med her, hvor vi kommer omkring hvad man bør vide når man skal forberede sig på flytte fra Danmark til Grønland.

At flytte fra Danmark til Grønland er mere end et klima- og kulturskifte. Det er en grundlæggende anden praktisk virkelighed man flytter til, som kræver at man er godt forberedt. Der er visse fællestræk mellem den Danske og Grønlandske lovgivning – men der er også steder hvor der er en markant forskel.

Hvor længe planlægger man at blive boende i Grønland?

Der er mange beslutninger at træffe i forbindelse med at flytte til Grønland. Én af de absolut vigtigste og mest afgørende faktorer for at træffe de rette beslutninger, er hvor længe man påtænker at blive boende.

En Grønlandsk Bopælsattest

Det første man skal have på plads når man ankommer til Grønland, er at få lavet en bopælsattest på kommunen. En bopælsattest fungerer blandt andet som sygesikringsbevis hvis man skal i kontakt med sundhedsvæsnet og er ligeledes et krav hvis man skal have lavet et skattekort. Det tager et par dage fra man har udfyldt bopælsattesten til at man kan printe det ud fra kommunens hjemmeside eller afhente det på kommunen.

Skat og Skattekort

Har man bopæl i Grønland eller skal man arbejde i Grønland mere end 6 måneder skal man betale Grønlandsk skat. Hvis man kan dokumentere at man er fastansat eller ansat i mere end 6 måneder – kan man lave en forskudsregistrering

I Sermersooq kommune (kommunen Nuuk hører til under) betaler man omkring 42% i skat.
Da man selv skal aflevere sit skattekort til sin Grønlandske arbejdsgiver, er det vigtigt at få lavet skattekortet hurtigst muligt efter man er flyttet til Grønland. Man skal i den forbindelse udfylde en ansøgning om fritagelse for dansk skattetræk efter kildeskatteloven

Man kan læse mere om bopælsattest, skattekort mv. på Sullissivik.gl.

Offentligt transport i Grønland

Det officielle busselskab i Nuuk hedder ”Nuup Bussii” og der er der 4 buslinjer, nummereret fra 1 til 4. Busserne er ringbusser og man opererer ikke med zoner som man kender det fra Danmark. Når man har købet en billet, gælder billetten til hele byen i halvanden time. Tidspunktet stemplet på billetten, er det tidspunkt billetten er gyldig til og man skal være opmærksom på at man skal have færdiggjort rejsen inden dette tidspunkt. I modsætning til i Danmark, hvor rejsen skal påbegyndes inden tidspunktet angivet på billetten. Læs mere om billetter og priser, samt køreplaner for bus i Grønland.

Hvad med at køre bil i Grønland og gælder EU kørekortet?

Når man flytter til Grønland, kan man bruge sit danske/EU kørekort – men kun i tre måneder. Skal man være mere end tre måneder i Grønland, skal man have lavet et Grønlandsk kørekort. Der kræver ikke en reel køre- eller teoriprøve, men blot at man møder op på politistationen og bestiller det. Et Grønlandsk kørekort koster kr. 250 at få det lavet og det tager omkring tre uger fra bestilling til at man får det udleveret. Se hvordan du kommer i kontakt med politiet i Grønland.

Hvad med bolig, skal man leje eller købe bolig på Grønland?

Hvad gør man boligmæssigt når man flytter til Grønland? Skal man lejer eller købe bolig. Som vi kort kom ind på i starten af artiklen, afhænger dette af hvor længe man tænker boende. I skrivende stund er gennemsnitsansættelsestiden for tilflyttede danskere i Det Grønlandske selvstyre ca. 8 måneder. Som tommelfingerregel får mange stillet en bolig til rådighed, hvis man bliver ansat i Selvstyret. Så hvis man rejser til Grønland med henblik på ansættelse i det Grønlandske selvstyre – er det mest hensigtsmæssigt at nøjes med at gøre brug af den bolig, der stilles til rådighed.

Der kan være situationer hvor det kan betale sig at købe bolig i stedet for at leje. Er man for eksempel i en længere ansættelse hos en privat virksomhed og/eller har man påtænkt sig at blive boende i Grønland i mere end to år, i én af de større byer som els. Nuuk og Sisimiut, kan det muligvis være en god ide at købe en bolig – såfremt man har økonomi til det. I Grønland er boligpriserne noget lavere end i Danmark, men på grundet indvandring fra land til by stiger priserne løbende i både Nuuk og Sisimut. Hvis man overvejer at købe bolig i Grønland, kan det være en god ide at få hjælp fra en køberrådgiver med indsigt i de lokale forhold.

Bemærk at selvom Grønland er en del af kongeriget Danmark, så skal ens flyttegods stadig udføres af Danmark og fortoldes i Grønland, da Grønland ikke er medlem af EU.

Hvordan fragter jeg mine møbler fra Danmark til Grønland?

Når man skal have sit indbo flyttet fra Danmark til Grønland, fragtes det med skib fra Aalborg. Det tager mellem 8 og 10 dage at sejle fra Aalborg til Nuuk, og yderligere op til 10 dage mere at nå ud til de andre større byer i bygderne på det vestlige del af Grønland. Flyttegodset kan enten fragtes som stykgods i form af fra få pakker og op til flere paller eller som fulde containere. De fleste flyttefirmaer der tilbyder fragt til Grønland, tilbyder pakkeløsninger hvor flyttegodset afhentet i Danmark og leveres på adressen i Grønland, alt inklusiv.

Priseksempler på fragt til Grønland

  • Fra København til Nuuk, Grønland: 2 paller 230kg – DKK 3.880,-
  • Fra Assens til Aasiaat, Grønland: Minicontainer 5,7 kubikmeter – DKK 6.780,-
  • Fra Randers til Paamiut, Grønland: 20 fods container, 30 kubikmenter – DKK 27.450,-

Kilde: transporteca.dk

Få en fast pris på flytningen med et flyttetilbud

I overstående artikel er vi kun kommet ind på få af de ting der følger med når man flytter fra Danmark til Grønland. Det er mange ting at skulle holde styr på når man flytter til Grønland. Eks. skal ens flyttegods udføres af Danmark da Grønland ikke er med i EU og den almindelige indboforsikring dækker ej heller ved fragt af inventar til “udlandet”. Har man ikke selv 100% styr på hvordan regler og praktik er i forbindeelse med at flytte sit indbo med til Grønland, anbefaler vi at man benytter sig af Flytr’s flyttetilbud service, hvor man får en fast pris fra flyttefirmaer der dækker hele flytteopgaven – og så holder flyttefirmaet styr på forsikringer og de juridske praktikaliteter.

Hvad med flytning og forsikring

Påtænker man at flytte til Grønland fra Danmark er der nogle ting man skal være opmærksom på i forbindelse med forsikring og dækning af indbo. Vi anbefaler at man tager en snak med sit forsikringsselskab og får afklaret hvordan og hvorledes man er dækket ind, i forbindelse med denne type flytning. Man kan læse mere om forsikring i forbindelse med flytning til Grønland på if.dk eller på IF forsikrings Grønlandske website.

Flytr - Flytr
11/11/2018 af
Gratis flyttetilbud på flytning i hele Danmark

Nemt og bekvemt

Få gratis flyttetilbud fra alle de bedste flyttefirmaer i Danmark.

Nemt & trygt

Alle flyttefimaer på flytr.dk er kvalitets- og forsikringsgodkendte.

Seneste Artikler

Så mange penge bruger vi danskere om året når vi flytter
Artikler & Guides

Så mange penge bruger vi danskere om året når vi flytter

Vi danskere flytter mere end vi historisk set har gjort før og vi bruger ligeledes flere penge på andet end flyttefirma og flyttekasser. ...
Hvordan flytter man fra Danmark til Grønland og hvad er værd at vide?
Artikler & Guides

Hvordan flytter man fra Danmark til Grønland og hvad er værd at vide?

Der rejser sig mange spørgsmål når tankerne falder på at flytte fra Danmark til Grønland. Har man brug for pas, bruger man NemID, ...
Hvad koster det at flytte og hvordan regner man det ud?
Artikler & Guides

Hvad koster det at flytte og hvordan regner man det ud?

Hvad koster det at flytte? – er et godt spørgsmål og svaret er ikke nødvendigvis simpelt. Læs med her hvor vi gennemgår hvordan ...